LavaHack!

by Jan 18, 2018Знание0 comments

To read the article in English, click here.

Можете ли да повярвате, че стена от лава лампи помага за криптирането на 10% от интернет?

Какво криптира Вашия уеб трафик, докато сърфирате? Супер алгоритъм, създаден от суперкомпютър? Всъщност, ако сайтът, който сте посетили, е криптиран от компанията за киберсигурност Cloudflare, Вашата активност в мрежата е осигурена само и единствено от стена, на която са наредени лава лампи. Няма по-шантав начин да пазите интернет.

Cloudflare покрива около 10% от международния мрежов трафик. Сайтове като тези на Uber, OKCupid или FitBit се криптират от Cloudflare. Цветната стена от лава лампи се намира в централата на компанията в Сан Франциско, САЩ и тя генерира всички случайни криптиращи кодове. На стената има повече от 100 лампи, светещи в различни цветове, а случайните движения на течността в тях държат хакерите далеч.

Докато лава лампите бълбукат, видеокамера, закачена на тавана следи техните непредвидими движения и праща кадрите към компютър, който превръща случайността във виртуално непробиваем код.

Защо да използваме лава лампи за кодиране, вместо компютърно генериран код? Компютърните кодове се създават от машини с относително предсказуеми модели на съставяне на кодове. Напълно възможно е хакерите  да познаят техните алгоритми, а това представлява риск за сигурността. Лава лампите, от друга страна, добавят към уравнението чистата случайност на физическия свят, което прави кодовете почти невъзможни за разбиване.

Сигурно си мислите, че едно такова място би трябвало да е недостъпно и пазено в тайна? Всъщност всеки може да види тези лава лампи наживо. Просто влизате през входа на централата на Cloudflare в Сан Франциско и питате дали можете да видите стената.

Може да е странно, че в Cloudflare биха допуснали обикновени хора да влияят на видеозаписите, но всъщност това е нарочно. Външните смущения като човешко движение, статика и промени в осветлението помагат кодовете да станат още по-непредсказуеми. Така че, когато стоите пред лампите, добавяте допълнителна променлива в кода, което го прави още по-сложен.

Когато посетите централата на Clouflare, Вие помагате на интернет да е по-сигурен.

Share This

Share This

Share this post with your friends!