HTTP 503 (Service Unavailable): как да се справим с проблема

by Mar 6, 2018Знание0 comments

To read the article in English, click here. 

Грешка 503 е една от най-често срещаните в Световната мрежа. Този статус код е вече е срещан от почти всеки интернет потребител на света. В някои случаи единственото нещо, което трябва да направите, е да заредите повторно страницата, но в други случаи изисква повече усилия.

Няма значение дали използвате компютър, таблет или телефон, грешка 503 е начинът, по който сървърът уведомява посетителите, че услугата, която потребителя се опитва да използва, не е достъпна (Servise Unavailable). Тази статия ще разгледа причините за появата на подобно съобщение и какви са решенията за потребителите и операторите на съвръри.

Сървърът използва грешка 503 да уведоми клиента (в този случай интернет браузъра), че има проблем в комуникацията. „Service Unavailable” означава, че сървърът не е достъпен.

Точната формулировка може да варира, в зависимост от софтуера или сървъра. Ето най-често срещаните варианти:

 • Status code HTTP Error 503
 • HTTP 503
 • HTTP Error 503
 • HTTP Error 503 The service is unavailable
 • 503 Error
 • HTTP Server Error 503
 • Error 503 Service Unavailable
 • HTTP /1.1 Service Unavailable
 • 503 Service Unavailable Error
 • 503 Service Temporarily Unavailable
 • Service Unavailable – DNS Failure
 • Error 503 Maximum threads for service reached

Кога се появява?

HTTP грешка 503 се появява, когато сървърът не може да достави поисканите от клиента ресурси в желаното от потребителя време. Има 3 основни причини за това:

 1. Сървърът е обект на поддръжка – обновявания, бази данни за сигурност или създава бек ъп, в следствие на което не е свързан с интернет.
 2. Сървърът е претоварен, което значи, че получава повече рикуести, отколкото може да изпълни. Има много причини за претоварването: неочаквано повишение на трафика към сайта, но може да се случи претоварване и заради растеж на сайта, при който не всички ресурси се обновяват едновременно. Други причини включват малуеър/спам атаки или системата за управление не е добре програмирана.
 3. В редки случаи причината може да е некоректно настроен DNS сървър от страна на клиента (компютър или рутер).

Съществуват различни плъгини за управление на съдържание, като например WordPress. С тях можете да създадете страница с грешка 503 с уникален дизайн, в случай, че той не е достъпен, заради поддръжка.

Как да се справим с грешка 503?

Ако съобщенията с код 503 се появяват твърде често, това не само си играе с търпението на потребителите, които искат да свършат работата си в сайта Ви бързо, но и може да повлияе на ранга му в търсещите машини.

Решения от клиентска страна

Ако искате да посетите уеб проект през браузъра и се появи код 503, обикновено не е ясно какво точно е довело до това съобщение, освен ако не става въпрос за поддръжка, както споменахме по-рано. В този случай обикновено става ясно и колко време ще трае поддръжката. Ако причината за грешката е друга, можете да пробвате един от следните трикове.

Решение 1: Повторно зареждане на страницата

Възможно е просто сървърът да не е отговорил правилно на HTTP рикуеста. В този случай повторното зареждане на страницата, чрез бутона в браузъра, клавишът F5 или комбинацията [Ctrl] + [R], е напълно достатъчно.

Внимание:  Когато попаднете на грешка 503, когато завършвате или по време на онлайн плащане, трябва да внимавате с бутона за обновяване. „Рифреш“-ът може да доведе до повтаряне на плащането. Много услуги за онлайн плащане и кредитни компании използват специалнит защитни механизми, за да предотвратят подобни недоразумения.

Решение 2: Рестартиране на компютър, рутер и т.н. или смяна на DNS сървъра

Обикновено, ако проблема при грешка 503 е в DNS сървъра, се появява и съответно съобщение от типа на: „Service Unavailable – DNS Failure“. Това съобщение показва лоша DNS настройка на системата или рутера, както и евентуален технически проблем със сървъра. Ако при едната причина можете да решите проблема с рестариране на устройството, при другата най-вероятно трябва да си изберете нов DNS сървър.

Решение 3: Посетете сайта по-късно

Ако нищо от гореспоменатите причини не проработи, единствената възможност, която остава, е да затворите страницата и да се опитате да я посетите по-късно. Тъй като причината най-вероятно е засилен трафик на сайта, ще облекчите бремето на сървъра, когато затворите страницата. По-късно е възможно сървъра да се е стабилизирал и да изпълни всички HTTP рикуести. Същото важи и при поддръжката на сайта.

Решение 4: Свържете се с администратора на уебсайта или с поддръжката

Ако грешката се застои на желаната от Вас страница, е най-добре да се свържете с администратор или поддръжка на сайта, тъй като е възможно самите те да не знаят за проблема и по този начин да бъде решен по-бързо.

За оператори на сървъри

Решение 1: Добре е да познавате хостинг ресурсите си

Трафикът вероятно е най-големият проблем, когато става въпрос за грешка 503. От една страна е важно да привличаме колкото може повече потребители на сайта си, но от друга страна неочаквано големият обем на работа може да претовари сървърите Ви и това да доведе до спирането им, което води до грешка 503. Ето защо е добре да следите поптреблението на сайта си и да инвестирате в разширяване на ресурсите си, независимо дали са облачни или физически. Ако разчитате на сезонни приливи, например ако имате онлайн магазин, който работи с много потребители около Коледа, е добре да изберете хостинг решение, което увеличава капацитета си временно и при нужда.

Решение 2: Обновявайте редовно софтуера си

Ако зловреден софтуер и спам са причината за грешки 503, трябва незабавно да се свържете с хостинг доставчика си, за да разрешите проблема. За да избегнете подобни сценарии, е добре да обърнетее специално внимание на сигурността на Вашия уеб проект още в началото. Съпътстващите условия, които Вашият хостинг доставчик Ви предлага, играят важна роля. Защитата, която е активна, зависи от сървърния пакет, който сте избрали. Добре е също така да ъпдейтва софтуера възможно най-често, тъй като остарелите програми се превръщат в портал за потенциални зловредни атаки.

Решение 3: Поправете програмните грешки

Друга причина за грешка 503, генерирана от сървъра, може да е неправилно настроен или програмиран софтуер за управление на съдържанието. WordPress, например, е доста уязвим за грешки 503, поради бавното зареждане. Това може да е резултат от твърде много опити за достигане на базите данни или зле програмираи разширения (плъгини), които натоварват софтуера за управление на съдържание, въпреки повишаването на функционалността му. Добре е да намерите виновните за забавянето разширения и да ги деактивирате предварително.

Share This

Share This

Share this post with your friends!