Как да опазим личните си данни от Google?

by Nov 9, 2017Знание0 comments

To read the article in English, click here.

Може да са неподходящи снимки от някоя шантава вечер или пиперлив коментар, оставен във вихъра на спора – повечето хора оставят следи в интернет, които им се иска да изтрият. Понякога говорим за смущаващи кадри, но в някои случаи може да се окажат следи, които могат да Ви навредят. Например, кредитна информация или съдебни дела – дори и да са неверни, могат да ни  попречат да бъдем повишени или да си намерим ново жилище. Интернет не забравя нищо. Но от 2014 година насам е възможно да държите нещата под контрол. Става въпрос за „Правото да бъдеш забравен“ – закон на Европейския съюз, който позволява на интернет потребителите да трият страници в Google, които вече не са актуални. През март 2017 година, пък, сенатори от Ню Йорк също се опитаха да прокарат закон, подобен на европейския.

Правото да бъдеш забравен, представено от Европейския съд в Люксембург през май 2014 година ни казва, че всички търсещи машини като Google трябва да трият страници по молба на потребител, ако в тях се съдържат чувствителни данни, грешна или подвеждаща информация, ако тя вече не е актуална или релевантна. На обществеността също се ограничава достъпа до личната информация на публични лица или сериозни престъпления. След прокарването на този закон Google премахна стотици хиляди резултати в търсачката си.

Важно: Този закон не означава, че е възможно да се изтрият всички уличаващи във вина доказателства от интернет. Законът е за изтриването на резултати от търсения, не цели страници. Самата информация все още е в интернет, просто не е толкова лесно да бъде открита.

Как се стигна до това?

Едно от нещата, които провокираха това развитие е случаят с Марио Костеха Гонсалес, който намира списък, публикуван през 1998 година от вестник „Ла Вангардиа“, в който открива своето име. Списъка се е състоял от къщи, които са щели по онова време да бъдат иззети, а Костеха е бил съсобственик на един от имотите. Причина за изземането е бил дълг към социално осигуряване.

След като както Google, така и в-к „Ла вангардиа“ отказват да изтрият линка към уебсайта и списъка, Костеха се оплаква на Агенцията за защита на лични данни в Испания. Агенцията изискала от Google да изтрие линковете към въпросните резултати, засягащи Костеха, тъй като той отдавна е погасил дълговете си, а публикуването на тази информация е навредило на кариерата на Костеха. Все пак отново е последвал отказ и случаят е отнесен в съда, който отсъжда в полза на Костеха.

Международното решение и трудностите, с които то се сблъсква

Победата на Костеха е посрещната с одобрение от онлайн общността. Но има една уловка: това отсъждане влияе само на страните от Европейския съюз. Следователно ако търсите името на Марио Костеха Гонсалес, използвайки Google.com или всеки други неевропейски адрес на търсещата машина, все още е възможно да намерите линк към оригиналната статия във в-к „Ла Вангардиа“.

Оттогава Google разширява политиката си на триене на резултати: от март 2016г резултати са изтрити и от международните версии на Google, ако търсенето произхожда от държавата, в която даденият потребител е внесъл искане за изтриване. Това значи, че ако някой от Германия, например, е поискал да изтрие личната си информация от Google, човек от Франция все още има достъп до тази информация, използвайки американската версия – Google.com.

Това отсъждане бива оспорвано от френските власти, отговарящи за защитата на личните данни, които спорят, че изтриването на лични данни трябва да бъде приложено на всички Google платформи. От своя страна Google защити политиката си с аргумента, че една нация не може да пише законите на друга държава. Ситуацията беше задълбочена през 2017г с одобрението на европейската директива за защита на лични данни (GDPR), която ще влезе в сила през май 2018.

Търсещата машина на Microsoft – Bing, също разгръща политиката си относно правото да бъдеш забравен, следвайки Google. И двете търсачки използват географски сигнали, като IP адреси. Промените се отнасят и за искания за изтриване с дата преди решението на испанския съд.

Как да изтрием личните си резултати в Google?

Изтриването на лична информация от Google или Bing става по следния начин (напомняме, че важи само в рамките на Европейския съюз):

Първо трябва да установите какво точно е налично на страниците с резултати на търсещата машина. Трябва просто да въведете името си в полето на търсачката (това е известно и под термина егосърфинг). Добре е да изполвате анонимна търсеща машина, като webjuice.dk, за да предотвратите Google да адаптира резултатите според Вашата история на търсене. С webjuice.dk можете да изберете географската локация, на която искате да търсите, както и езикът, на който да се появяват резултатите.

Уверете се, че данните, които търсите, са покрити от Правото да бъдеш забравен. Данните трябва да са или неверни, или нерелвантни (както в случая с Костеха), или хиперболизирани. Тези данни, също така, не трябва да са обект на публичен интерес.

Попълнете формуляра за изтриване. Можете да  го намерите на съпорт страницата на Google. За повече инфорация за Правото да бъдем забравени, проверете често задаваните въпроси в сайта на Google.

Не забравяйте да попълните същия формуляр и за Bing, както и да проверите кои други търсещи машини предлагат тази функция. Важно е активно да следите за придвижването на документите си, тъй като всички търсещи машини в Европейския съюз са длъжни да осигурят на своите потребители Правото да бъдеш забравен.

Share This

Share This

Share this post with your friends!