Колко гъвкав е един облак и защо си струва?

by Sep 12, 2017Знание0 comments

To read the article in English, click here.

Достъпът до данни от целия свят никога не е бил по-лесен от сега. Въпреки проблемите със сигурността, облачното пространство е по-популярно от всякога.

Основното предимство на облака е, че то позволява на компаниите да имат достъп до данни от почти всяка точка на света. Това спестява време и пари. Заради зачестилите, напоследък, скандали, включително около разкритията на Едуард Сноудън за Националната агенция за сигурност на САЩ, както и последните изтичания на снимки на холивудски знаменитости, имиджът на облачните пространства малко се замъгли. Разбираемо, много хора се чудят дали техните данни са в сигурни ръце или не.

Какво точно е облакът?

Много хостинг доставчици предлагат на клиентите си възможността да запазват или управляват лични или търговски данни в облака. Така данните не са запазени на хард диск и дори на сървъра на компанията, а вместо това се намира в „сървърни ферми“, намиращи се във владение на облачния доставчик. Заради местоположението на въпросните сървъри, много хора остават с впечатлението, че данните им стават недостъпни, но това не е така.

Достъпът до облака става, чрез използването на мрежа, например Интернет. Благодарение на това, Вие сте само на няколко клика от данните си, където и да се намирате. Стрийминг услуги, като Spotify, разчитат на облачни технологии. Това позволява на потребителите да слушат любимите си песни по всяко време. За по-чувствителни данни, като тези на бизнеса, може да бъде създаден частен облак, до който може да се достига единствено чрез вътрешния интранет на компанията.

Как се ползва облака?

Единият метод, чрез който се осигурява достъп, е стрийминг или външни услуги за съхранение, като например Amazon Prime или Dropbox. Клиентът си купува достъп до външно място за съхранение или предварително съхранени данни, като музика или телевизия. По този начин клиентът не е директно обвързан в процесите по хостинг.

Вторият вариант е клиентът директно да управлява хостинг услугата на облака. В този случай доставчикът осигурява облачен сървър на клиента. Този сървър може да бъде настроен така, че да обслужва специфичните IT нужди на клиента.  Използван по този начин, няма значение дали през облака се управлява сайт или онлайн магазин. Сървърът оже да бъде ползван и за администраторски нужди или за споделено ползване от няколко приложения.

Силата на облачния хостинг е във възможността му да работи независимо от  от хардуера. В допълнителен контраст на традиционните сървъри, през облака могат да бъдат насочвани и компютърни процеси, филтрирани през централния софтуер и пренасочени към подходящия хардуер. При технически проблем, хардуерът и периферното оборудване могат да бъдат лесно подменени, без да се тревожим за проблеми със сървъра или уебсайта.

Облачният хостинг: гъвкав и рентабилен

Облачният хостинг не е имунизиран от технически неизправности, въпреки безжичността си. Това, което този вид хостинг предлага, обаче, е възможността на потребителя да определя сам пространството на сървъра, което иска да използва, без да се налага да подменя хардуерни части. Могат да бъдат ограничавани сървърни процеси на същия принцип, както и да се определи прстранство за съхранение. Таксите за ползване са гъвкави, според пространството, което се използва и се изчисляват на секунда, минута или час.

Точно услугата „плати колкото използваш“ прави използването на облачни системи толкова изгодно и рентабилно, за разлика от другите сървърни решения. Тази гъвкавост елиминира нуждата от закупуването на по-голям сървър, а капацитетът на потребителя може да бъде увеличен, когато е нужно.

Каква е разликата между облачният хостинг и облачен компютинг?

Когато търсим различни възможности за облачен хостинг, няма какда не попаднем на термиана „облачен компютинг“ (cloud computing).Накратко, облачният хостинг е подразделение на облачният компютинг. Възможностите, които облачният компютинг предлага, се разпростират далеч над тези на типичния сървър. Но какво точно е облачният компютинг? Какви са неговите птредимства?

Инфраструктура като услуга – Infrastructure as a Service (IaaS): През облака се дава достъп на потребителя до виртуални хардуерни ресурси, като компютри, мрежи или място за съхранение. Инсталацията и поддръжката, обаче, остват грижа на клиента.

Платформа като услуга – Platform as a Service (PaaS): Доставчикът на услугата осигурява на клиента софтуерна среда под формата на фреймуърк и осигурява поддръжката на тази структура. Потребителят може да разработва и използва всякакви приложения на платформата.

Софтуер като услуга- Software as a Service (SaaS): Това често се определя като най-високото ниво на облачен компютинг. Потребителят има достъп до осигурен предварително софтуер, като офисни приложения, като по този начин се освобождава от бремето да се грижи за ъпдейти и проблеми с функционалността.

В безопасност ли са данните ни, когато са на облака?

Когато става въпрос за сигурността на данните, които съхранявате в облака, има два важни аспекта, които трябва да се вземат под внимание – местположението на сървъра и местоположението на централата на доставчика на услугата по документи. Сървърите на доставчика на облачните услуги попадат под правната юрисдикция на страната, в която са регистрирани. Това значи, че компании, регистрирани в САЩ, например, попадат под тяхната правна юрисдикция, дори и сървърите да се намират в Европа. Това е важно, поради факта, че американските закони за защита на личните данни не са толкова стриктни, колкото тези в Европейския съюз. Имайте предвид тези разлики.

Предимствата на облачния хостинг

Докато опасността от пробиви в сигурността не трябва да бъде подминавана, когато става дума за облачен хостинг, същото се отнася и за традиционните сървъри. Предимствата на облака са многобройни и имайки предвид, че се управляват през интернет, това значи, че достъпът до данните на тях е теоритично възможен от където и да се намираме по света. Независимо дали пътуваме с влак, или чакаме на летището, потребителите могат да избират между работата за проекти на компанията си или да стриймват музика и видеоклипове в движение.

Облачните сървъри носят малък риск за срив на системите. По тази причина те са предпочитани за хостинг на уебсайтове или онлайн магазини, които разчитат на големи обеми трафик, за да задоволят многобройната си клиентела. Най-голямото предимство е уникалното ценообразуване.

Можете да попитате за облачните услуги на Новател тук. 

Share This

Share This

Share this post with your friends!