Error 502 Bad Gateway: Къде е проблемът?

by Feb 8, 2018Знание0 comments

To read the article in English, click here.

Не всичко върви гладко, когато сърфираме. Понякога се случва да посетим уебсайт и да бъдем посрещнати от HTTP статус код. Нещо се е объркало! Ако се натъкнете на грешка с код 500 като интернет потребител, то тогава, в повечето случаи, проблемът  не е във Вашата интернет връзка – много по-ветроятно е причината да е в сървъра на уебсайта. При грешка 502, въпреки че е възможно понякога проблемът да е във Вашите настройки, ако се появява постоянно , независимо от сайта, който посещавате.

Какво значи „bad gateway“?

Интернет протоколът HTTP по принцип полазва статус код в отговор на запитвания (рикуести). Най-често срещаният код е 200: това значи, че всичко е наред и работи както трябва. Този статус не се показва на потребителите и вместо него се появява желаният сайт. От другата страна са съобщенията за грешка – кодовете, започващи с 400 намекват за грешка от страната на клиента, а 500 до 511 означават грешка от страна на сървъра. Кодовете означават и къде точно е грешката, стига да знаем коя грешка какво значи.

Грешка 502 обикновено е в добавка с изречението „Bad Gateway” или “502 Bad Gateway Nginx”, “502 Bad Gateway Apache”, “502 Bad Gateway registered endpoint failed to handle the request”. Заедно с грешка  404 („Page not found” – страницата не е намерена), грешка 502 е една от най-често срещаните грешки, когато сърфираме в интернет. Показва се, когато сървърът, до който искаме да достинем чрез главния сървър, не е могъл да препрати дадения рикуест. В този случай първият сървър работи като прокси или т. нар. „gateway”. По начало всички рикуести се препращат чрез gateway и затова този статус изглежда стряскащо – не е ясно в кой момент на процеса се е появила грешката.

Какви могат да бъдат източниците на грешка 502?

В повечето случаи грешката се появява от страна на сървъра и не може да бъде поправена от потребителя. Но е възможно и браузърът да регистрира грешка, която не съществува. Възможно е и да не сте свързани към мрежата. Следващите причини биха могли да обяснят ситуацията:

  • Повреда в сървъра: Може да се дължи на срив в системата. В редки случаи сървърите могат да бъдат изкарани извън линия спонтанно – ако съдържанието е противозаконно, например.
  • Претоварване на сървъра: Ако мрежовият сървър достигне лимита си, то той не може да изпълнява повече рикуести и тогава се появява грешка 502. Причините може да са прекомерен и непредвиден интерес към сайта или DDoS атака. При този тип атака хакерът използва бот мрежа, която помага да се претовари капацитетът на сървъра, предизвиквайки срив в системата.
  • Лошо PHP програмиране: Случва се да има грешка в кода. На някои рикуести няма да бъде отговорено правилно, което води до негативни резултати.
  • Комуникационна грешка: Защитни стени може да предизвикат грешки от двете страни на комуникацията (сървър и клиент) с препращането на рикуест.
  • Грешка в браузъра: Разширенията на браузъра може да предизвикат грешки при показването на сайта.

Как да отстраним грешка 502?

Интернет потребителите, както и уебмастърите могат да се справят с подобна ситуация. В доста случаи е достатъчно просто да почакаме малко. Често грешките се появяват извън нашия обхват на действие и биват решавани от интернет доставчика или хостинг доставчика без да се налага намеса от наша страна. Но все пак, ако случаят не е такъв, ето няколко полезни съвета.

Като потребител:

В повечето случаи проблемът с грешка 502 се решава когато презаредим страницата. Понеже е възможно проблемът от другата страна да е сериозен, е добре да презаредим страницата след  15 минути. Ако все още се появява грешка, може би трябва да изтрием кешовете и бисквитките, защото браузърът може да зарежда сайта от вътршната си памет. Не е задължително да триете всички бисквтки – може и само тези, които отговарят за въпросния сайт.

Ако грешката е от страна на сървъра, но все пак искате достъп до съдържанието възможно най-бързо, има и решения, които ще Ви помонат да заобиколите грешката. Това става чрез кешовете на Google. Търсещата машина запазва по-ранна версия на сайта на своите сървъри. За да заредите по-стара версия на сайта, трябва да въведете „cache:“ в полето за търсене, след което поставете името на сайта, който искате да посетите. Напомняме, че това е стара версия на сайта. Ако трябва да се поровите в историята на даден сайт пък, Wayback машината пази по-стари версии на най-различни сайтове.

Ако заредите сайт от кешовете на Google, в лентата ще получите информация кога е създадено копието му.

Грешката може и да е във Вашата система – дори статус кодът да показва друго. В тези случаи идва услугата „Down for everyone or just me?“. Ако сайтовете, които изписват тази грешка са повече от един, значи определено грешката е при Вас. Проверете компютъра, браузъра си или защитната си стена. Ако грешката се появява само при Вас, проверете функционалността на браузъра си. Започнее с рестартирането му. Ако не се получи, го заредете в неговата защитна версия „Safe mode”. Там той деактивира всичките си разширения. Така можете да проверите и дали разширение във Вашия браузър е причина за грешката.

За да проверите това, отворете командния център на операционната Ви система (за Windows това е Command Prompt, а за Mac – The Terminal). Първо локализирайте файла, за да отоврите браузъра. След това наберете пълния адрес на програмата, като го обградите в кавички. Всеки разработчик има различна команда за стартиране на safe mode:

  • Firefox: “C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe” -safe-mode
  • Internet Explorer: “C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe” -extoff
  • Chrome: браузърът на Google няма safe mode. Ако превключите на режим „инкогнито“, всички разширения ще бъдат деактивирани.

Можете да използвате и друг браузър, различен от стандартния. Ако при него всичко е наред, то е препоръчително да деинсталирате и преинсталирате браузъра си по подразбиране. Ако и това не реши проблема с грешката, значи е време да проверите мрежовите си настройки. Най-простата възможност е да рестартирате модема и рутера си. Ако и това не помогне, преминете от безжична на кабелна връзка, чрез LAN кабел.

Както вече казахме, грешка 502 може и да е по вина на интернет доставчика. Причината там би била грешен вход от страна на техния DNS сървър. За да заобиколите съобщението, въведете друг DNS сървър в настройките си. При Windows това може да бъде променено в настройките на Вашата TCP/IP мрежа. За да тествате, може да се свържете със свободния DNS сървър на Google на 8.8.8.8 и 8.8.4.4.

Ако грешката е причинена от уебмастъра, няма какво много да направите, освен да чакате (или да ползвате кешираната версия). Често грешката е временна и вече някой се е заел с нея. Ако сайтът е по-малък, е добре да поемете инициативата и да се свържете с оператора. Там може и да не знаят за отклонението и ще оценят инициативата Ви.

Като уебмастър:

Посетител на сайта Ви е споделил, че вижда грешка 502 при опит за влизане. Какво значи това? Както и за сърфиращия потребител, и за Вас не винаги е ясно къде точно е грешката. Първо трябва да проверите дали сайтът като цяло е достъпен. Ако наистина има проблем със сървъра, трябва да се свържете с доставчика на хостинг. Може би те вече знаят за проблема и взимат мерки. Добре е да проверите и лог-файловете на сървъра за съобщение за грешка. PHP програмирането често може да бъде източник на грешки, така че проверете дали Вашият източник е там или в базата данни. Ако е необходимо, можете да ползвате стар бек ъп, за да възстановоте нормалната работа на сайта.

Често грешката се дължи единствено на моментното претоварване на сървъра. Ако такива претоварвания зачестят, е добре да се свържете с хостинг доставчика си. Заедно можете да преработите настройките на обслужващия ви сървър, за да може да се справя с увеличилия се трафик. В някои случаи, обаче, комуникацията между сървърите е проблемна. В този случай трябва да проверите дали защитната стена е настроена добре и не блокира някои заявки. Друг източник на грешката може да бъде, че резолюцията не функционира нормално. Проверете настройките на сървъра при Вашия хостинг доставчик.

Съвет

Ако се случи нещо с Вашия сървър и не можете да го оправите в рамките на няколко минути, е добре да използвате социалните медии да информирате посетителите на сайта си.

Share This

Share This

Share this post with your friends!