Error 401: Unauthorized – няма достъп до уебсайта

by Feb 6, 2018Знание0 comments

To read the article in English, click here. 

Всеки, който търси в интернет, ще попадне не само на интересно съдържание, но и, понякога, на съобщения за грешка. За мнозина това би било притеснително – не само не може да се види желаната страница, но и не знаем какво значи този код, който излиза. Значението на грешка 401, все пак, е ясно – Нямате права за достъп до исканата страница. Източникът на тази грешка се намира доста лесно. Сега ще обясним как точно би могло да се случи това.

Какво означава грешка 401?

Когато сърфирате в интернет, има комуникация между клиента (Вашият уеб-браузър) и уеб-сървъра. Чрез HTTP протокола браузърът и сървъра си обменят статус кодове. Голяма част от тези съобщения не се виждат, когато сърфираме, поне докато всичко върви гладко.

HTTP статус кодовете се разделят на групи – първите 3 групи са тези, които по принцип не виждаме в браузъра си. Всички кодове, започващи със 100, описват случващи се в момента рикуести. Кодовете от 200 до 226 показват, че рикуеста на браузъра е изпълнен успешно. Съобщенията, започващи с код 300, са свързани с пренасочвания. Това, което се появява при потребителя, от време на време, са съобщенията за грешка – всички съобщения за грешка, започващи с 500, описват грешки от страна на сървъра. Грешки от 400 до 499 отбелязват проблеми от страна на клиента.

Следователно при грешка 401 има HTTP код, който маркира грешка при клиента. В този смисъл „клиент“ може да значи различни неща, понеже просто се има предвид страната в комуникацията с уеб-сървъра. Това може да е браузъра, но може и да е рутера, а дори и интернет доставчика, който ползваме. А в много случаи самият потребителят е причинил грешката неволно.

Понякога, вместо грешка „401 Unauthorized“, можете да получите и съобщение „401 Authorization Required“. И двете съобщения, в общи линии, показват, че нямате разрешение за искания сайт и първо трябва да влезете (log in). Ако сървърът работи с Microsoft IIS, се появяват и още по-специфични кодове:

  • 1: Login failed
  • 2: Login failed due to server configurations
  • 3: Requested content refused by an Access Control List (ACL)
  • 4: Authorization failed due to a filter
  • 5: Authorization failed due to an ISAPI/CGI application

В най-добрия случай сте попаднали на специално изработена страница с грешка, която директно ви казва какво трябва да направите.

Как може да поправите грешка 401?

В повечето случаи това може да се случи доста лесно – засегнатата интернет страница има секция, която се показва след необходимото разрешение. Така че, за да достигнете до желаната страница, трябва да влезете с Вашите данни в предвидените за това полета. Ако все още нямате акаунт в сайта, трябва да си създадете такъв и да се регистрирате с него. Вероятно ще намерите хиперлинкове, които ще водят към регистрация още в началото или в секция в горната част на сайта. В тези случаи грешката се появява, ако решите да пропуснете такава стъпка и да се опитате да влезете в блокираната страница.

Можете да получите такова съобщение и ако последвате външен линк. Ако страницата, скрита зад линка, се намира в зона, защитена с парола, тогава е много вероятно в браузъра Ви да излезе подобно съобщение. Тогава опитайте да стигнете до началната страница на дадения сайт и да последвате стъпките за регистрация.

Ако сте предизвикали грешката, докато набирате името на сайта в браузъра, трябва да проверите отново URL-а – може по случайност да сте вмъкнали излишна буква или цифра.

Ако грешката се появи, след като сте се опитали да влезете в сайта, значи сте въвели грешна информация. Може да сте допуснали грешка в изписването на потребителското си име или паролата. В този случай просто трябва да опитате отново.

Може да се окаже, че сте забравили данните си за достъп до сайта. В този случай се свържете с оператора на сайта. Много сайтове имат автоматично приложение за това. То праща линк чрез електронна поща, където можете да създадете новата си парола.

Съвет: Ако редовно срещате трудност да запомняте паролите си, опитайте да използвате т.н. пасуърд мениджър (инструмент за управление на пароли). Това Ви позволява да следите дори най-сложните си пароли.

Ако сте направили всичко както трябва и тази грешка продължава да се появява, то тогава има грешка в сървъра. В тези ситуации има две възможни решения:

Изчакайте и заредете страницата отново – В много случаи това е най-лесното решение. Просто трябва да изчакате, докато уебсайт операторът реши проблема. По-късно опитайте да заредите страницата отново, но не забравяйте да изчистите кеша и бисквитките, защото браузърът може да се опита да зареди сайта отново, но през вътрешната си памет – тогава резуктатът ще е същия.

Свържете се с уебсайт оператора – разбира се, има вероятност все още никой да не е разбрал, че сайтът не работи, а и е възможно само Вие да сте се натъкнали на грешката. Дори тя да се появява само при Вас, свържете се с оператора на сайта – той може да Ви помогне да разрешите проблема.

Ако пък преди сте успявали да стигнете до страницата и не е имало защита с парола, можете да си осигурите достъп до съдържанието, въпреки грешката, заобикаляйки я. Google създава кеш за сайтовете и вътрешно запазва временно копие на сайта. В полето за търсене на Google напишете: cache:http://example.com/ (като на мястото на example.com въведете желяния URL), за да достигнете до запазената версия. Имайте предвид, че по този начин няма да имате достъп до най-новата информация на сайта, а само до стара запазена негова версия. Ако искате пък да достигнете до архива на сайта, можете да влезете в Wayback Machine. Там ще намерите сайтове, които не изглеждат така от десетилетия.

Каква е разликата между грешки 401 и 403?

Двата кода за статус имат различни причини – 401 означава, че се изисква оторизация, 403 обикновено съдържа допълнението „Forbidden” (забранено) – достъпът е отказан. Както отбелязахме, при 401, системата информира, че трябва да влезете с потребителски данни, за да видите страницата. При грешка 403 уебсайт операторът забранява достъпа до страницата и не предлага възможност за регистрация и достъп. Тези страници или раздели обикновено са само за вътрешна употреба и не трябва да бъдат разглеждани от външни потребители.

Share This

Share This

Share this post with your friends!