Категория „Дигитална поезия с Новател“

Тазгодишният конкурс бе организиран от Унгарския културен институт при Посолството на Унгария и Община Шумен. Участниците изпълниха произведения по свой избор от унгарската и българската поезия, проза и драматургия.

Изпълнението на текст от унгарски автор бе задължително условие за участие, като тази година акцентът падна върху творчеството на унгарския поет Шандор Мараи. Препоръчително бе и изпълнението на произведения от творчеството на българския поет и писател Иван Вазов.

Сред множеството традиционни за конкурса категории, тази година се открои новосъзадената категория „Дигитална поезия с Новател“. Условията за участие бяха прости – запис на клип с мобилен телефон или друго мобилно устройство с вградена камера. Участниците бяха предизвикани да пресъздадат стихове от унгарски поети или композиция от творби на унгарски и български поети, като по избор можеха да включат визуални и звукови ефекти, анимация, музика и др. Максималното времетраене на видоматериалите бе 3 мин.

Сред десетките дарования, които се включиха в конкурса, като спонсор на трите приза в категорията, Новател имаше честта да поощри и награди трите най-силни представяния:

КАТЕГОРИЯ „ДИГИТАЛНА ПОЕЗИЯ С НОВАТЕЛ“

I  Антон Жеков https://youtu.be/9Ua4c_2FNN8

II Радослав Пеев и Добромир Пеев https://youtu.be/GtoLBW99spI

III Дамян Красимиров Донгов https://youtu.be/VvpmTGqhfWQ

Журито, на което сърдечно благодарим за усилията и високия професионализъм, бе в състав:

  1. Проф. Здравко Митков (председател)
  2. Доц. Юрий Дачев
  3. Йоана Буковска-Давидова

Новател изказва своята дълбока признателност и към организаторите на конкурса – г-жа Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт и г-н Найден Косев, заместник-кмет на Община Шумен, за вдъхновяващата инициатива и забележителен творчески дух. Пожелаваме си още дълги години успешно партньорство.

Share This

Share This

Share this post with your friends!