5 метрики за подобряване на дигиталните ни маркетингови кампании.

by Mar 20, 2018Знание0 comments

To read the article in English, click here.
Измерването на производителността на рекламните кампании е изминало дълъг път от 19-и век насам, когато търговецът Джон Уонамейкър казва крилатата си фраза „Половината ми реклама е на вятъра. Просто не знам коя половина.“ Но в днешно време съществуват дигитални инструменти, за да получите информацията, която Ви е нужна, за да оптимизирате производителността на кампаниите. Стига да знаете къде да ги намерите.

Потребителят е изложен на огромно количество информация всеки ден и затова са станали доста избирателни по отношение на рекламите, на които кликват. Трябва продуктът, който рекламирате, да е изключително ценен за тях, за да го направят. За да определите дали съобщението Ви достига до правилните аудитории, първо трябва да определите целите си, които да свържете с правилните метрики.

  1. Генериране на трафик

Измерването на трафика на главния ти уебсайт е важен инструмент за наблюдение на ефективността за оптмизацията на търсещите машини (SEO), но можете да получите по-детайлна информация като си направите лендинг страници за отделни PPC (Pay-per-click) кампании. Броят посещения на сайта Ви помагат да разгледате от „птичи поглед“ своите кампании. Ако кампанията Ви е „здрава“, тези посещения би трябвало постепенно да растат. Ако това не се случи, е добре да прегледате всеки свой маркетингов канал и да настроите нещата, които не работят.

  1. Кой посещава сайта Ви?

Повечето инструменти за анализ Ви позволявате общият брой на нови сесии, за видите колко от посетителите Ви са нови и колко от тях се връщат на сайта Ви. Това ще покаже каква е ефективността Ви в достигането и ангажирането на клиенти. Ако не привличате посетители, може би трябва да промените стратегията си в началото на фунията.

  1. Кой се връща?

Повечето бизнеси могат да измерят връщането на клиентите си, само наблюдавайки числата на клиенти, които се повтарят. Тази метрика се влияе от елементи като например колко ангажиращ е Вашия сайт за клиентите Ви, „свежестта“ на съдържанието му, както и дизайнерски елементи, като например улесняването на навигацията, информация за контакт и често задавани въпроси, и добър брандинг. Ако потребителите Ви пътуват през Вашия сайт и не се връщат, може би трябва да ревизирате елементи като цялостен уебсайт дизайн, употреба на ключови думи (ако разполагаме с „органични“ посетители), както и стратегия за продажби.

  1. От къде идват посетителите?

Инструментът Google Analytics има секция, наречена „Acquisition”, която показва от идват посетителите Ви, което е полезна метрика за производителността на каналите Ви. Високи „органични“ резултати показват, че оптимизацията Ви е на ниво. Висок трафик от социалните Ви мрежи означава, че присъствието Ви там също е на ниво. Външни резултати ще Ви покажат колко ефективно брандът Ви е бил споменаван в други сайтове. Мобилните посещения ще Ви покажат какво е съотношението между десктоп и мобилните потребители във Вашия сайт.

  1. Click-Thru Rate (CTR)

Традиционното измерване на индикаторите за ключова производителност (KPI) са CTR предимно от дисплейна реклама. Но както AdExchanger отбелязва, диспелйните реклами имат много нисък CTR, заради наследството от банер рекламите, по които потребители не кликат, защото ще прекъсне работата им, за да отидат на Вашия сайт. Но няма изследване за това колко души от тези, видели рекламата Ви, после се връщат, за да Ви потърсят. Следователно CTR трябва да бъде използван в комбинация с други метрики, за по-точно определяне на ефективността на банерите.

Share This

Share This

Share this post with your friends!