Какво е 5G?

5G мрежата е иновация в телекомуникационните технологии и представлява следващото поколение мобилен интернет с най-високата до момента създавана скорост и по-надеждна свързаност към устройства. Очаква се иновацията да настъпи в активно ползване на много места по света до 2020 година. От април 2019 насам САЩ успешно използва 5G паралелно с досега познатите 3G и 4G. Но с какво 5G мрежата би била по-различна от досега съществуващите такива? Истината е, че 5G е първата стъпка към новото поколение технологии, а идеята за “smart city” или “умен град” вече далеч не изглежда толкова непостижима. Благодарение на огромния капацитет на иновацията, много повече хора ще могат да се свързват към мрежата, което от своя страна отваря вратите към концепции като самоуправляващи се превозни средства, апликации, следящи трафика в града в редовно време или такива, които следят здравните показатели на пациентите в болници. Макар и идеи за подобни приложения вече да съществуват, прилагането им в действителност би изисквала интернет скорост в пъти по-мощна от съществуващата в момента – точно тази, предлагана от 5G.

 

Какво променя 5G мрежата?

Привидно 5G интернет не би изглеждал толкова по-различен от 4G. След успешното имплементиране на 5G, очакванията са, че средната скорост на теглене на файлове да нарасне до 1GB/сек. За сравнение, досегашната средна скорост на 4G мрежата е 45Mb/сек., което е близо 20 пъти по-малко от иновативната технология. Това естествено подпомага свързаността, трансмисията и компресирането на огромни бази данни с нечувани досега възможности. За сравнение, представете си, че благодарение на 5G мрежата ще можете да теглите филм с висока резолюция за секунди. 

 

Мобилни телефони, поддържащи 5G

Лошата новина е, че 5G по всяка вероятност ще ви принуди да си купите нов телефон. От началото на 2019 година няколко компании обявиха за създаване на мобилни телефони, които да поддържат 5G мрежата. Очаква се до края на 2020 всяко ново устройство на пазара да е способно да се свързва към новия интернет. Някои от вече съществуващите модели включват: Moto Z3, Samsung Galaxy S10 5G, iPhone 12, OnePlus 7 Pro 5G, Huawei Mate X.

 

Share This

Share This

Share this post with your friends!