Новател отвътре: Левенте Чентери

by Aug 14, 2017Новател отвътре0 comments

Изпълнителният директор на Новател говори за своето минало, настоящето ни и бъдещето на един от 10-те най-добри ICT компании в България.

„Новател отвътре“ е серия от интервюта, представящи екипа ни на нашите клиенти. Първият ни събеседник е Левенте Чентери – Изпълнителен директор на Новател.

Бихте ли ни разказали за живота и кариерния си път преди Новател?

Роден съм през 1968г. Учих Инженерество и Икономика, след това придобих MBA степен в Техническия университет в Будапеща, докато работех за първата частна телефонна компания в Унгария – MTT. Там бързо бях повишен до Диектор вътрешни дейности и човешки ресурси, където работих 6 години. По-късно продължих да се развивам в телеком оператор, базиран в Будапеща – Novacom, заспочвайки работа като Мениджър продуктово развитие. Две години по-късно ме повишиха до Директор продажби на едро на международно ниво . През 2002г поех предизвикателството да ръководя югоизточното подразделение на Deutsche Telecom, помагайки в основаването на румънската компания Combridge, притежавана от Magyar Telecom. Първото предизивкателство, пред което се изправих там, беше да ръководя изграждането на интернет мрежата на Deutsche Telecom в Румъния. Докато телекомът и IT бизнеса се развиваха в следващите 15 години, Combridge се превърна в една от най-надеждните ICT  компании в Румъния. През 2012г получих ново предизвикателство – да поема ръководството и да съживя дъщерната компания на Magyar Telecom и Deutsche Telecom – Новател. През последните 5 години в Новател работихме, за да се превърнем в една от 10-те най-добри ICT компании в България.

Каква е Вашата детска мечта? Живеете ли я сега?

Като дете много обичах природата. По-късно започнах да се занимавам с планинарство и спортове на открито като бягане по пресечени терени, планинско колоездене, които все още практикувам. От време на време предизвиквам себе си, вземайки участия в състезания по триатлон, като аматьор, разбира се.

Бихте ли споделили с нас 3-те най-важни съставки за успех в бизнеса и в живота?

Бъдете отдадени, целеустремени и работете усилено.

Какво прави Новател уникална компания?

През последните 11 години Новател доказа, че е надеждна и финансово стабилна компания. Вярвам, че един толкова отдаден екип, който работи толкова усилено, за да постави компанията в топ 10 в България, е трудно да се намери в днешно време.

Разкажете ни повече за филосфията, стояща зад Новател и Вашата визия за бъдещето на компанията.

Новател е компания, ориентирана изцяло към своите клиенти. Опитваме се да създадем хармония между, клиент, служител и инвеститоркси интереси. Визията ни е да достигнем  такова ниво на клиентско обслужване, че то да работи за нас и с малко усилия да привличаме нови клиенти, предлагайки им IT и телекомуникационни услуги.

Какво е иновативното в продуктите, услугите и подхода към пазара на Новател?

Когато в нашата компания говорим за иновация, подходът ни е да намерим за нашите клиенти IT или телекомуникационно решение, което да бъде съобразено изцяло с техните потребности и ценови изисквания. Разполагаме с основни решения, ориентирани към продажбите ни на едро и корпоративните ни клиенти, като трансфер на данни, интернет, облачни пространства, управляеми гласови услуги, решения за сигурност, LAN/Wi-Fi услуги. Нашите инженери винаги успяват да намерят най-доброто решение за клиентските нужди. Това е иновативният ни подход към пазара.

Бихте ли посочили предимствата, недостатъците, стратегиите за успех в Унгария, Румъния и България като места за правене на бизнес? Има ли база за сравнение?

От една страна, пазарите на България, Румъния и Унгария са много подобни, тъй като и трите държави са част от Източна Европа и са страни-членки на Европейския съюз. Основните правила да правите бизнес в тези страни са почти едни и същи. Не мога да говоря за предимства и недостатъци, тъй като са ни необходими поне 3 истории за успех – по една за всяка от страните. Със сигурност има доста местни специфики и местните експерти в тези страни определено са предимство, когато става въпрос за стратегически подход към пазара.

Новият голям пробив в бизнес технологиите, според Вас?

За съжаление, не мога да предсказвам бъдещето. Ако можех, сега щях най-вероятно щях да правя нещо съвсем друго. Ако говорим сериозно, това което виждам е, че в днешно време компаниите се изправят пред огромни предизвикателства, свързани със сигурността на данните – своите и тези на своите клиенти. От друга страна тенденцията за децентрализиране на бизнеса е страхотна – вече не е необходимо всички да сме на едно и също място, за да свършим работа. IoT или по-скоро интернет на ВСИЧКО ни тласка в друга посока на решенията за бизнес. Винаги ще има нужда от технология или комбинация от технологии, която да се опитва да задоволи тези бизнес нужди. Струва ми се, че светът се движи с такава скорост, че скоро няма да има такъв „голям пробив“ в технологиите, какъвто беше изобретяването на мобилните технологии преди 35 години.

Share This

Share This

Share this post with your friends!