Bitcoin – Какво трябва да знаем за цифровата валута

by Aug 30, 2017По ръба на бръснача0 comments

От известно време насам оналйн плащанията се установиха трайно като алтернатива на паричните трансфери, директните тегления и плащанията с кредитни карти. Подобните на PayPal, Amazon Payments, Skrill и други започнаха успешно да съперничат на класическите методи за плащане – главно заради бързината на трансакциите и улеснените международни преводи. В добавка на това онлайн плащанията обект на видимо по-ниски такси за трансфер от банковите такива, особено за по-малки трансакции. Има и други предимства като т.нар. „buyer and seller protection“, както и защита на акаунтите, кредитните карти и т.н. Единственото, което тези трансакции имат помежду си е, че винаги има централен посредник, независимо дали е банка или доставчика на оналайн плащания.

Пусната през 2009г, Bitcoin мрежата се сблъсква с основната концепция на традиционните плащания. Това се случва, чрез дистрибуцията на валута с едно и също име, както и т.нар. дейта банк сред всички участващи потребители, които са свързани в една система, чрез клиентски сървър. Благодарение на децентрализираната си структура, Bitcoin е парична система без абсолютна власт. Въпреки че все още има право да събира обширна информация за потребителите, както и да събира, и съхранява, и управлява самостоятелно всяка информация за извършените плащания. Какво и кой е зад тази цифрова валута, която непрекъснато набира популярност? И как и къде някой реално може да плати за нещо с Bitcoin?

Кой изобрети Bitcoin?

На 1-ви ноември 2008 имейл лист, в който се обсъжда криптографията, първи предлага идеята за електронната валутна система с мрежова структура, в която всички участници са равни. Тази мрежа би оперирала на peer-to-peer основа. Публикацията също е съдържала White Paper, който още в същата година бива разпространен и става основата на отворения софтуер Bitcoin (днес известен като Bitcoin Core). White Paper-ът и софтуера са разпространени под псевдонима „Satoshi Nakamoto” и до ден днешен истинската самоличност на този индивид не е била разкрита. Клиентският софтуер остава безплатен и променяем за всички. Много потребители от тогава са помогнали за по-нататъшното развитие на Bitcoin.

Системата Bitcoin

Всеки, който иска да стане част от валутната мрежа, трябва да инсталира гореспоменатия Bitcoin Core или някоя от наличните алтернативи, като Bither, Armory или mSIGNA. Те функционират като т.нар. Bitcoin портфейл – така става възможно перащането и получаването на Bitcoin, както и синхронизира с peer-to-peer мрежата. За да осъществите първата синхронизация трябва да има достатъчно място за съхранение – мрежово и физическо, за да може клиентският сървър да свали файлове с общ размер около 65 GB. В тези файлове се съдържа комуналната публична букинг система, която сформира ядрото на Bitcoin мрежата, известна и като блокчейн (blockchain).

В тази верига, чиято цялост и хронологичен ред са криптографирани, се пазят всички потвърдени резервации. Тогава клиентският сървър пресмята на Bitcoin акаунта въз основа на тази информация. Концепцията за сигурност на системата с отворен код се характеризира не само с кодирането на своята база данни, а и всяка отделна трансакция си има своя защита под формата на цифров подпис. Този подпис се генерира автоматично по време на изпращането на Bitcoin през секретен дейта блок (data block) – личният ключ (наречен също „семката“). Всеки потребител си има свой личен ключ, който може да бъде намерен в техния портфейл. От една страна подписът играе ролята на доказателство, че трансакцията, след като е била разппределена, може да бъде модифицирана от други потребители.

За да бъде потвърдена трансакция и после отключена между потребителите, трябва да се случат определени процеси. Тези процеси се отнасят още към общия термин “mining” (копаене). Това, което се случва по време на този процес е, че трансакцията бива подписана, пакетирана в дейта блок и интегрирана в блокчейна. Това се случва благодарение на специален копаещ хардуер и софтуер, който трябва да бъде инсталиран, за да позволят създаването на подписани, кодирани хаш-функции (SHA256) и на практика могат да бъдат разгърнати от всеки потребител. Като награда за това „копаене“, процесорът получава биткойни. На пръв поглед това изглежда като много нечестна награда. Но хардуерът и оперативните разходи представляват само една част от прихода, който може да бъде генериран от „копаенето“. Това може да бъде приписано на голямата конкуренция в тази област.

Къде да си купим биткойн?

„Копаенето“ е източникът на новите биткойни и възможен на чин да купувате и продавате биткойни. Освен това е възможно да придобиете валута, предлагайки стоки или услуги и след това позволявайки на други потребители да платят за тези стоки или услуги чрез биткойн. Това изисква пращането на Вашия биткойн адрес на купувачите. Това може да се случи или чрез връщане към автоматично генерирания адрес по време на инсталацията на портфейла, или чрез генерирането на нов адресен код, като абревиатура на вече публикувания ключ. Последната опция е най-популярната. След това този адрес се изпраща в стандартна форма или под формата на QR код. Когато купувачът изпрати плащането, не би трябвало да отнеме повече от 10 минути електронната валута да е в акаунта Ви.

Възможно е да си купите Bitcoins и чрез други две възможности. LocalBitcoins.com е сайт за търговия с валутата, който оперира на пърсън ту пърсън основа. Позволява на потребители по целия свят да намерят продавачи на Bitcoin близо до тях и да им платят с локалната си валута. Продавачите могат да пускат обяви, на които потенциалните купувачи да отговарят. След това биткойните могат да бъдат купени чрез лично плащане или чрез банков трансфер. LocalBitcoins.com се опира на факта, че хората взаимодействат помежду си, а не чрез централизирана ситема. Потребителите трябва да се регистрират, но няма такса за това.

Много по-популярно е да купите Bitcoin от специално създадените за това пазари като Bitcoin.com. В него потребителите могат да продават или купуват електронната валута основавайки се на постоянно обновяемата цена на валутата. Сайтът предлага и възможността да се купува Bitcoin и чрез кредитна карта. Сайтът препоръчва и проверен списък с онлайн брокери и сайтове, много от които също предлагат възможността да търгувате с Bitcoin чрез банкови трансфери и дори PayPal. Потвърждаването на трансакцията обикновено отнема 10 минути, но поради нарастващата популярност на електронната валута, това време постоянно расте и понякога стига до час. Ако по някаква причина потвърждаването се провали, платформата връща парите на първоначалния им собственик. На всяка страница на Bitcoin.com има тракер за цената на валутата в щатски долари, който се обновява постоянно и се намира в горния десен ъгъл на екрана. Уебсайтът има и новинарска секция, в която се публикуват статии по темата. Има и форум.

Плюсове и минуси на криптовалутата

За да бъде защитена електронната валута от съвсем реалната възможност за инфлация, системата разрешава 21 милиона биткойна в обращение в мрежата едновременно. Програмирано е този предел да не може да бъде надвишен. Според уебсайта blockchain.info в момента има почти 16.8 млн биткойна в обращение (декември 2017), което значи че има време докато достигнем границата. От една страна това ограничение значи, че биткойн-пазарът може да се семорегулира на дългосрочна база. В същото време, че обменната стойност на валутата е обект на тежки колебания – нещо, което може да се превърне в голям проблем както за продавача, така и за купувача. Съставихме списък с предимствата и недостатъците на Bitcoin:

Предимства

Устойчивост на инфлация: както споменахме по-горе, границата помага на Bitcoin да бъде по-стабилен в бъдеще. Когато границата бъде достигната, копаенето на нови биткойни ще бъде невъзможно. Това е разликата с другите валути, при които винаги могат да бъдат създавани нови банкноти и монети и т.н.

Свобода при плащането: В традиционната парична система валутата и държавата са в тясна връзка. Bitcoin, обаче, не е ограничен от държавни органи. Или дори континентални такива. Това значи, че обмена на валутата се улеснява многократно. Чрез децентрализираната си система Bitcoin дава на потребителите си пълен контрол над валутните си единици и така не може да стане жертва на икономическите ограничения, създадени от държавите и икономиките им.

Ниски разходи: Не струва нищо да си отворите Bitcoin сметка или да ползвате нейната система. Всеки, който иска да извърши трансакция по-бързо, може да плати за това, но таксата е много символична, в сравнение с банковата такава.

Лесна за употреба: За да плащате с биткойн, не е нужно голямо усилие. Всичко, което Ви е нужно е адресът на търгуващия партньор, сумата, която трябва да бъде преведена и след това се праща с един клик. По тази причина няма голямо значение дали портфейлът Ви е на настолен компютър, смартфон или на облак. Без значение също е през каква платформа се извършва трансакцията. За разлика от други методи за плащане, купувачи и продавачи са защитени от скрити или нечестни такси за трансакция.

Защита за продавачите: Като продавач, не само може да спечелите от ниската цена на продажбите в мрежата на Bitcoin. Системата предлага и големи предимства в сравнение с традиционните методи за плащане. Благодарение на процеса по изследване от участващите компютърни системи, биткойн трансакциите са на практика необратими. Това означава, че е невъзможно за купувача да опита да си върне парите. Този проблем засяга най-вече онлайн магазините, когато се занимават с методи за плащане като фактури и банкови трансфери.

Защита на данните: Традиционните методи за плащане изискват да предадете лични данни на продавачи и платформи за плащане – информация, която може да бъде предадена на трета страна, без Вашето знание. Използващите Bitcoin не са задълженида дават каквато и да е информация за себе си или адреса си, възползвайки се от предимството да няма централизирана база данни. Това доста се различава от условията на банките или другите онлайн платежни платформи, като Paypal, които събират големи количества информация за трансакциите, които се правят. Сигурността на трансферите се гарантира от блокчейн технологията. Ако е необходимо, потребителите могат допълнително да подсигурят портфейлите си, чрез бекъп или кодиране.

Недостатъци

Малко обращение: Във време, в което PayPal и Amazon Payments имат ключова роля в електронната търговия, то Bitcoin все още играе много нишова роля. Има недостиг както на търговци, така и на потенциални клиенти, които имат биткойн сметка и ползват криптовалутата като средство за плащане. Ако поттребителите искат стабилен растеж на валутата, както и да вземат възможно най-много от това, което Bitcoin предлага, то тогава е необходим и растеж на клиентската база.

Усложнена правна ситуация: Въпреки че не е нелегална във всички държави, решения и регулации за употребата на Bitcoin лежат в правната система на всяка една отделна държава. Във Виетнам , например, валутата може да бъде ползвана от частни лица, но употребата ѝ от финансови институции е напълно забранена. Заради тези усложнения Bitcoin ограничава услугите си до определени държвави. Усложнената отправна точка затруднява не само взаимодействието с банките, когато стане въпрос за обмяна на валута в Bitcoin и обратно, но и води до спадове в пазара.

Няма план Б при загуба на ключ: Децентрализираната структура става проблем в случай, че загубите портфейла си. Те не се пазят в Bitcoin мрежата или в блокчейна и това ги прави невъзстановими. Също така е невъзможно да получите достъп до загубените биткойни, което значи, че валутата не може да бъде ползвана и за трансакции.

Опасност от дефлация: Ако броят на нови биткойни се увеличава стабилно, в същото време и търсенето расте, а с това расте и цената. Естественото намаляване на броя на биткойни, което се поражда от загуба на ключове. Това кара инвеститорите да купуват Bitcoin и да ги държат дълго, спекулирайки с повишените пазарни цени.

Висока стойност на колебание: Малкият брой индивиди, търговци и замесени компании са решаващият фактор за колебливата стойност на Bitcoin. Дори незначителни събития, активности или трансакции могат да имат голямо влияние върху цената, което за момента прави пазара много непредсказуем. По тази причина рискът е голям.

Продължителен процес на развитие: Ако се вярва на твърденията на замесените разработчици, то Bitcoin софтуерът е все още в бета фаза. Нови недовършени функции, инструменти и услуги, които са почти масови, но мрежата иска да ги направи по-сигурни, за да бъдат ползвани от всички. Често се появяват големи програмни грешки, но те биват отстранявани своевременно, благодарение на посветеността на Bitcoin обществото.

Bitcoin като метод за плащане

За да позвлолите на клиенти да плащат с биткойн във Вашия онлайн магазин, първо се нуждаете от портфейл, който може да бъде придобит, чрез инсталиране на съответния софтуер. Когато цифровата колекция от монети бъде инсталирана, имате 2 възможности да получавате пари от клиентите си:

С помощта на външна търговска платформа, като BitPay или Coinbase, която изпълнява ролята на посредник между Вас и клиентите Ви. В някои случаи тези провайдери също ще предложат да обменят Bitcoin  в друга валута. Комисионните в тези случаи са индивидуални.

Другият вариант е да си направите и адрес за сметката и сами да проверявате кога имате постъпления от клиенти. Това изключва нуждата от външен посредник, но се нуждае от допълнително синхронизиране и усилие. Иначе парите, които спестявате от външно обработване на трансакции могат да бъдат вложени на друго място в бизнеса ви.

Ако се спрете на втория вариант, трябва да си създадете индивидуална биткойн сметка за всеки трансфер, за да избегнете усложнения, докато организирате плащанията си. Това улеснява фактурообразуването към съответните адреси.

Освен това е изцяло Ваша отговорност да определите биткойн цената на стоките или услугите, които предлагате. По принцип е логично да ползвате сегашния обменен курс, но е редно и да включите допълнителна клауза в договора за продажба, която позволява промяна на цената, ако има голямо колебание в пазарната цена на криптовалутата.

Бъдещето на Bitcoin

Фундаменталният принцип зад всяка валута е уверението, че някой друг също иска да я има. Няма значение дали са банкноти, кюлчета или цифрови монети. Решаващият фактор за бъдещето на Bitcoin е колко масово ще бъде приета.

Има два основни фактора, които могат да бъдат зад масовото нежелание на много потенциални биткойн потребители: липса на доверие в сигурността и непостоянството на платежната мрежа. Основаните обменни платформи напоследък често попадат под ударите на хакерите и тези атаки доведоха до кражбата на биткойни за няколко милиона долара. Тези атаки са само част от причините за колебанията в стойността на цифровата валута. В допълнение можем да споменем ниското обращение, несигурна правна среда и все още недовършения процес по усъвършенстване.

Софтуерът на Bitcoin може да бъде наречен сигурен. Всички промени по действащия протокол могат да бъдат направени със съгласието на всички потребители в блокчейна. Освен това стабилният растеж на валутата в обращение би трябвало да доведе до стабилност и в стойността в бъдеще. С малки индивидуални трансакции, Bitcoin значи допълнителен разход, но в същото време дава възможност за достъп до съвсем нова клиентска база.

Share This

Share This

Share this post with your friends!